Kamenný kříž Ve Škarkách

drobne_stavby_11_20090616_1276227810V létě 2007 jsme uveřejnili v Borském Zpravodaji hádanku, kde se v našem okolí nachází tento kříž. V dalším čísle byla odpověď, kde se kříž nachází a také toto povídání. A pak nastalo...

Kamenný kříž, zobrazený na fotografii se nachází v lese mezi Mostišťskou přehradou a samotou Ševčina v místě zvaném Ve Škarkách. Jenže, stačí taková odpověď? Ten kříž tam nestojí jen tak, něco se tu muselo přihodit. Nikdo neví víc? Až pan Ambrož na Ševčině! „Stalo se tam neštěstí. Při těžbě dřeva zahynul nějaký Kučera z Vídně" Jen tak pro pořádek se ptám paní Šťastové, kronikářky ve Vídni, jestli k té události nemá nějaký zápis v kronice. A paní Šťastová říká: „Ano, před domem Kučerových stojí kříž s nápisem: Tento svatý kříž je věnován ku památce Jana Kučery, rolníka z Vídně č. 14, který byl roku 1895 ve stáří 59 roků v lese stromem zabit. Je to kříž, který původně stával v polích. A můžeme se o něm dočíst v brožurce o Vídni, která vyšla v roce1995."

Ovšem o prostém kamenném kříži z naší fotky paní kronikářka ani rodina pana Kučery povědomí nemá. Nejsme tedy na špatné stopě? Ovšem paní Šťastová se zeptala Vídni pamětníka pana Karla Lázničky. Ten si dobře pamatuje, jak chodili kdysi s panem učitelem na výlety a on jim o kříži vyprávěl. Že pan Kučera pracoval v lese, bylo to na „panském", kde si lidé mohli koupit „tálky" a pro svoji potřebu pokácet stromy a jak na něho spadl strom. Ti nejchudší si pak kupovali „tálky" na kterých dobývali zbylé pařezy. A od paní Hnízdilové z Vídně, které je 81 roků se dozvěděla, že její tatínek, kterému v té době bylo 36 let u té nešťastné události také byl. Co dodat? Bylo to pátrání nečekaně zajímavé a obohacující, přesto, že jde o událost tragickou. Vídeňští chystají k „našemu kříži" vycházku. A my se nejspíš přidáme také.

1985_1985-1Později nám pan Makovský, při svých cestách po archivech opatřil kopii zápisu o úmrtí pana Jana Kučery.

A jak běží čas, máme tu léto 2012 a o „náš" kříž je najednou velký zájem. Přijeli totiž pánové, ze Společnosti pro výzkum kamenných křížů při Městském muzeu v Aši a kříž ve Škarkách zdokumentovali a uvedli na svých webových stránkách! ZDE. (V záložce aktualizace 8.7.2012, vlevo). Je to čtení hodně zajímavé, čtenář se dostane do světa kamenných křížů a křížových kamenů a všeho okolo a je překvapený, kolik jich na našem území a třeba i v našem okolí je.

A tak se kříž Ve Škarkách dostal do světa a do širšího povědomí.

Více o Tajemství smírčích křížů si můžete přečíst ZDE