Podzimní výprava MOP

img_2822Letošní podzimní prázdniny jsme strávili v malém městečku Strážnice, kde jsme si užívali celé tři dny, od pátku do neděle. Mimo to, že jsme si prohlédli zajímavé památky, užili jsme si i spoustu legrace. 

V pátek jsme navštívili místní skanzen. Vyslechli jsme zajímavé povídání paní prodavačky o typických suvenýrech, jako je třeba koštovačka, perník, ale i malá píšťalka, na kterou nám tato ochotná paní ráda zahrála. V samotném skanzenu jsme si prohlédli roubené domy a stodoly s doškovou střechou, stavby z nepálených cihel, vinné sklepy a v neposlední řadě i obydlí kováře, mlynáře a místní pilu. Přestože vše bylo velice zajímavé, těšili jsme se už do tepla.  V místě našeho nocování jsme si uvařili výbornou večeři a dali se do výroby draků.

Ty jsme vyzkoušeli hned druhý den, kdy jsme si udělali procházku po okolí Strážnice a k prastarému stromu, dubu, nedaleko od ní. Viděli jsme také kousek Baťova kanálu a užili si dokonce i prohlídku místního zámku s různými výstavami. Večer jsme povečeřeli rizoto, vyrobili si masky ze sádry, u čehož jsme se nesmírně pobavili. Není totiž jednoduché vydržet s kamennou tváří, dokud nám sádra nezaschne. Zahráli jsme si také různé hry a pokusili se o řešení zapeklitých hádanek.

Poslední den jsme se vydali na cestu domů. Počasí nám krásně vyšlo, studená fronta nás zastihla až při cestě ze Skleného. Přesto budeme všichni na tento prodloužený víkend jistě dlouho a rádi vzpomínat.                                                        Zuzka Filipová,     Foto Aleš Vávra