Poutní cesta Sv. Martina

16 I Bory mají šanci stát se zastávkou na této poutní stezce!

Jižní Moravou povede svatomartinská stezka

V roce 2005 prohlásila Rada Evropy trasu vedoucí z maďarského Szombathely do francouzského Tours za Evropskou kulturní stezku.

Jejím cílem je představit nejvýznamnější památky spojené se životem a kultem svatého Martina, jednoho z nejoblíbenějších evropských světců.

 

Svatý Martin se narodil v římské osadě Savaria na místě dnešního města Szombathely. Mezi vojáky Římské říše vynikal nejen udatností, ale i dobrotou a soucitem s nemocnými a chudými. Před branami města Amiens se rozdělil o svůj plášť se žebrákem. V noci se mu pak ve snu zjevil Ježíš a vyjevil mu, že on sám byl tím žebrákem, kterému pomohl. Na popud svého vidění opustil Martin armádu, stal se křesťanem a misionářem. Po návratu do Savarie pokřtil i vlastní matku. Později založil klášter ve francouzském Poitiers. V roce 371 byl zvolen křesťanským biskupem v Tours. Před zvolením do této funkce se snažil skrýt v kurníku, ale husy jej prozradily hlasitým kejháním. Proto se husa stala světcovým symbolem. Jako biskup se těšil velké oblibě díky své lidskosti, dobrotě a řečnickému nadání. Svatý Martin zemřel roku 397 v Candes. Stal se patronem franských králů a Galie a postupně jej začal uctívat celý křesťanský svět. Více než tři tisíce evropských obcí a kostelů nese jeho jméno.

K Cestě svatého Martina se mohou připojit obce, ve kterých mají kostel svatého Martina nebo které se jinak - například svým jménem - váží k osobě světce. Ke stezce, která začíná v Szombathely, se do letošního jara připojilo 65 obcí z Maďarska, Chorvatska, Slovinska a Rakouska. Účast na projektu je výhodná pro všechny, zvláště pro malé obce, které mohou upozornit na své kulturní památky a přilákat turisty. Kromě prezentace kostela a obce v bohatě ilustrované knize se připravují webové stránky projektu Via Sancti Martini, které zahrnou všechny obce ze všech zemí. U kostelů budou umístěny informační tabule pro návštěvníky i poutníky, kteří se rozhodnou pro putování po stezce. Ve všech uvedených případech bude text vícejazyčný, aby přilákal co nejvíce návštěvníků.

Maďarští iniciátoři projektu se na jaře obrátili na brněnský Svaz Maďarů, aby se zapojil do vybudování severního úseku trasy, která povede z Maďarska přes západní Slovensko, jižní Moravu a Rakousko. Rádi jsme jim vyhověli a  informace o projektu zprostředkovali vytipovaným farnostem a obcím.

V první fázi jsme získali podporu blanenské farnosti a městského úřadu k podání žádosti o grant u Visegrádského fondu (březen 2007). Po schválení finanční dotace v květnu jsme pak do projektu zapojili dalších deset jihomoravských obcí (Šatov, Žerotice, Třebíč, Dolní Loučky, Rosice, Zbýšov, Luleč, Dambořice, Násedlovice a Starý Podvorov). Fotografická dokumentace jednotlivých kostelů již proběhla, momentálně se shromažďují materiály pro barevnou publikaci a webové stránky. Doufáme, že v příštím roce budeme moci informovat o tom, že jihomoravská Stezka svatého Martina je hotová a že se po ní můžete vydat.

Mgr. Attila Detáry

Odkaz na stránky tvůrců stezky:

http://www.viasanctimartini.eu/

Kostely u nás:

http://www.viasanctimartini.eu:80/cgi-bin/via/index.cgi?view=ck&tID=469&nID=7845&nyelv=cz