Od Oranžové stuhy k celostátnímu uznání: Bory hostily komisi Vesnice roku

tit copyVe středu 11. září 2024 navštívila obec Bory celostátní komise soutěže Vesnice roku v kategorii Oranžové stuhy. Tento den byl pro naši obec dalším milníkem na cestě v celostátním kole soutěže, do kterého jsme postoupili díky vítězství v krajském kole, kde jsme získali právě Oranžovou stuhu.

Členy celostátní hodnotitelské komise, která každoročně rozhoduje o titulu Vesnice roku, jmenuje ministr zemědělství. V letošním roce soupeří o celkové vítězství 10 obcí z celé České republiky. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 22. října v prostorách Senátu České republiky.

Zástupci komise měli možnost seznámit se s životem v obci, spolkovými aktivitami a úspěchy, na které jsme právem hrdí. Návštěva začala slavnostním přivítáním na sportovním zázemí v dožínkovém stylu, kde jsme komisi představili místa a projekty, které nebylo možné ukázat osobně. Poté program pokračoval prohlídkou Těšíkova mlýna a myslivecké chaty, ukázkou obecní kompostárny a sběrného dvora s průjezdem zemědělského družstva. Další částí programu nás provedli naši menší podnikatelé, hasiči, děti ze školy a správce obecních lesů.

Rádi bychom vyjádřili velké poděkování všem, kteří se zapojili do samotné prezentace obce a podíleli se na přípravách dvouhodinového programu. Vaše pomoc a spolupráce s obcí jsou základem veškerých našich úspěchů v soutěži. Děkujeme!

Cílem Oranžové stuhy v soutěži je ocenit obce za příkladnou spolupráci se zemědělskými subjekty. Komise se zaměřuje na podporu místního zemědělství, rozvoj venkovských oblastí a úspěšnou spolupráci mezi obcí a malými zemědělci, která přispívá k rozvoji komunitního života a udržitelnosti venkova. Obce, které získají Oranžovou stuhu, často podporují projekty zaměřené na místní zemědělství, péči o krajinu a rozvoj podnikatelských aktivit v oblasti zemědělství.