Volby do Evropského parlamentu se uskuteční tento pátek a sobotu

5413456 3204326_volby2024V pátek 7. června a v sobotu 8. června budou lidé v Česku volit své zástupce pro nové složení Evropského parlamentu (EP). Z více než sedmi set poslaneckých míst v něm bude mít Česká republika 21 mandátů.

 

Kdy se volí?
pátek 7. června 2024 od 14:00 do 22:00 hodin, zasedací místnost OÚ Bory
sobota 8. června 2024 od 8:00 do 14:00 hodin, zasedací místnost OÚ Bory

Kdo může volit?
Rozhodovat o českém zastoupení v Evropském parlamentu může ten český občan, který nejpozději 8. června 2024 dosáhne plnoletosti, nemá omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví nebo nemá omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

Kdy a kde získám hlasovací lístky?
Hlasovací lístky obdrží voliči na adresu trvalého pobytu nejpozději 4. června 2024, je ale také možné si je vyžádat přímo ve volební místnosti. Ve volební místnosti budou také zveřejněny vzorové hlasovací lístky nebo informace o případných tiskových chybách na nich.

Jak je to s preferenčními hlasy?
Česko používá preferenční hlasování, které umožňuje voličům možnost dávat preferenční hlasy v rámci vybrané strany. Kandidáti, kteří dostanou většinu preferencí, budou s větší pravděpodobností zvoleni.
Na vybraném hlasovacím lístku můžete udělit preferenční hlas nanejvýš dvěma kandidátům, a to tak, že zakroužkujete jejich pořadové číslo. Pokud byste zakroužkovali více než dva kandidáty nebo například místo kroužku použili křížek, nebude se přihlížet k žádnému přednostnímu hlasu a volíte tak celou stranu, hnutí nebo koalici. Pokud nikoho nezakroužkujete, podporujete kandidátku v tom pořadí, v jakém je seřazena na lístku.

volby